Inloggen Contact
MENU

Geschiedenis

Geschiedenis

Het was 11 april 1951 toen Piet van Tol, zoon van melkboer Tinus, zijn vaste wijk ging rijden in Lisse en daar ook een melk- en zuivelhandel opende. Nu ruim 73 jaar geleden. De tijd ging snel, er is ongelooflijk veel gebeurd in de buurt en in Nederland. In al die jaren is er door familie Van Tol en Van den Hurk met alle medewerkers in Lisse, Bodegraven, Oosterwolde en Heerhugowaard gebouwd aan een geweldig familiebedrijf. Wij nemen u even mee in de historie.

De jaren vijftig
Begin van de jaren vijftig krijgen melkboeren toestemming om naast zuivelproducten ook bier en frisdrank te verkopen. De basis voor de groothandel legt Piet van Tol als hij bezoek krijgt van Friesche Vlag na de introductie van kleine flesjes Goudband. Van Tol ziet in tegenstelling tot andere venters wel brood in koffiemelk en bedingt een speciale prijs om vijftig kratjes door te verkopen. Het begin van de groothandel. In de daarop volgende jaren groeide de omzet gestaag.

De jaren zestig
In 1961 neemt Piet van Tol Peter van den Hurk aan als assistent bedrijfsleider en zijn rechterhand. Een gouden zet, want al snel komt de omzet boven de miljoen gulden uit. In april 1967 opent Van Tol een nieuw pand in Bodegraven aan de Europaweg.

De jaren zeventig
De marktontwikkelingen in Nederland waren een belangrijke reden om te kijken of er ook mogelijkheden waren om met de handel van levensmiddelen voor Nederlanders in overzeese gebieden te beginnen. In 1976 werden de eerste contacten gelegd en korte tijd later werden de leveringen per vliegtuig en schip uitgevoerd. Het eerste hoofdstuk van een succesvol verhaal. Eerst als Van Tol Overseas, later Van Tol Import-Export.

De jaren tachtig
Na het overlijden van Piet van Tol heeft zijn zoon Mart samen met Peter van de Hurk sr. de groothandel voortgezet. Niet veel later, in 1987, verkoopt Mart van Tol zijn aandelen aan Peter van den Hurk sr.

De jaren negentig
In de jaren negentig bouwt Van Tol met Aalzen Aikema aan een sterke positie als dé nationale groothandel voor de buurtgerichte detaillist. Met succes. Van Tol investeert flink in de logistieke dienstverlening, het assortiment en huismerken en ze ontwikkelen winkelformules. Om de ondernemers ook te kunnen voorzien in de groeiende vraag naar versproducten, start Groothandel Van Tol in 1997 Versunie in Heerhugowaard. Een uitgebreid en diep assortiment van ruim 5.500 versproducten. Per stuk te bestellen en dagelijks leverbaar.

Begin van een volgende eeuw
Peter van den Hurk sr. gaat in 2001 met pensioen. Aalzen Aikema blijft nog een aantal jaren in dienst om de drie broers Peter, Erik en Michael van de Hurk voor te bereiden op de directietaken die zij in 2005 overnemen. In die jaren wordt ZHM overgenomen en is Van Tol ook met een DC gevestigd in Oosterwolde. In 2008 worden 150 SPAR-ondernemers toegevoegd aan het klantenbestand van Van Tol. De omzet was te klein voor SPAR. Waar andere organisaties steeds meer inzetten op schaalvergroting, blijft Van Tol zich focussen op de kleinere buurtsupers en rijdende winkels. Met de Dagwinkel, Troefmarkt en Springer & Partners worden zelfstandige ondernemers ondersteund. Van Tol Import-Export blijft groeien en vertegenwoordigd inmiddels wereldwijd de import- en exportrechten van grote A-merken en fabrikanten.

Het tweede decennium
Van Tol neemt Heimweewinkel.nl over van De Telegraaf. Het past in de strategie om bestaande en nieuwe klanten online boodschappen te laten doen. De rijdende winkelformule Springer wordt volledig gerestyled en in 2014 wordt Versunie volledig overgenomen en kan er een integratie worden ingezet waardoor de levering van een volledig assortiment kan worden geoptimaliseerd. In 2015 wordt de RECRA-formule geïntroduceerd. Van Tol Versunie versterkt zo zijn positie als partner voor de winkels op vakantie- en recreatieparken. Lekkermakkelijk.nl opent de webshop waar boodschappen kunnen worden besteld. Hiermee wordt de service-module ook bereikbaar voor ondernemers. De Dagwinkelformule wordt in 2016 opnieuw gepositioneerd. Hierbij wordt het ambachteleijke label Meesterhand gepresenteerd met kaas, noten, grill-specialiteiten, vleeswaren, chocolade, banket en maaltijden. Dagwinkel zal hiermee de plek innnemen tussen supermarkt en speciaalzaak. In 2019 gaat Van Tol Versunie de leveringen aan alle Center Parcs winkels in Nederland en België verzorgen. Hiermee verstevigt Van Tol zijn marktleiderschap in de recreatiebranche.

Meer dan zeventig jaar na de oprichting bewijst Van Tol Versunie dat het nog steeds mogelijk is om zelfstandige ondernemers met een buurtwinkel, recreatie- of rijdende winkel te voorzien van een breed assortiment levensmiddelen.

 

Foto's

Distributiecentra

Van Tol Retail (Bodegraven)
T: 085 - 482 0100
(ma t/m vrij van 08:00 tot 17:00 uur)
E: klantenservice@vantolretail.nl

Van Tol Retail (Oosterwolde)
T: 085 - 482 0200
(ma t/m vrij van 08:00 tot 16:15 uur)
E: klantenservicenoord@vantolretail.nl

Versunie
T: 085 - 482 0300
(ma t/m vrij van 07:00 tot 17:00 uur)
E: info@versunie.nl

Contact

Van Tol
Postbus 64
2410 AB Bodegraven
Nederland

Bezoekadres
Europaweg 2
2411 NE Bodegraven
Nederland

T: 085 - 482 0100
E: info@vantolretail.nl

Webdesign by RETO Copyright 2024 Van Tol